Tuesday, September 15, 2015

Pieczenie chleba wiejskiego w Thermomix

Upiekłem przepyszny chleb wiejski używając machiny nazywającej się Thermomix (TM)

przepyszny jest chleb.

Potrzebne składniki:

SKŁADNIKI

Portions20 porcji
na chleb

  • 460 g mąki pszennej typ 650
  • 130 g mąki żytniej
  • 70 g płatków owsianych górskich zwykłych
  • 15 g otrębów pszennych
  • 20 g siemienia lnianego
  • 350 g kefiru, najlepiej gęstego
  • 130 g wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 9 g suchych dożdży
  • 1 łyżka octu balsamicznego
A oto przepis:
1.
Do naczynia wlać kefir, wodę, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 2,5 min/ 37*C/obrót 2.

2.
Wsypać pozostałe składniki. Wyrobić 3 min w naczyniu thermomix na ustawieniu wyrabiania (kłos).

3.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy (12x30 cm) i wysypanełpłatkami owsianymi. Powierzchnię chleba wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Odstawić w ciepłe miejsce, aż chleb wyrośnie nieco ponad formę.

4.
Ostrym nożem moczonym w wodzie naciąć chleb na środku. Wstawić do piekanika nagrzanego do 150*C. Podkręcić temperaturę do 180*C. Piec 35 min w takiej temperaturze, a następnie zmniejszyć na 160* i piec jeszcze 15 min. Po wyjęciu chleb posmarowac wodą i wystudzić na kratce.

Powodzenia i smacznego

No comments:

Post a Comment