Pieczenie chleba wiejskiego w Thermomix
Upiekłem przepyszny chleb wiejski używając machiny nazywającej się Thermomix (TM)
Potrzebne składniki:
SKŁADNIKI

na chleb
- 460 g mąki pszennej typ 650
- 130 g mąki żytniej
- 70 g płatków owsianych górskich zwykłych
- 15 g otrębów pszennych
- 20 g siemienia lnianego
- 350 g kefiru, najlepiej gęstego
- 130 g wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 9 g suchych dożdży
- 1 łyżka octu balsamicznego
A oto przepis:
1.
Do naczynia wlać kefir, wodę, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 2,5 min/ 37*C/obrót 2.
2.
Wsypać pozostałe składniki. Wyrobić 3 min w naczyniu thermomix na ustawieniu wyrabiania (kłos).
3.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy (12x30 cm) i wysypanełpłatkami owsianymi. Powierzchnię chleba wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Odstawić w ciepłe miejsce, aż chleb wyrośnie nieco ponad formę.
4.
Ostrym nożem moczonym w wodzie naciąć chleb na środku. Wstawić do piekanika nagrzanego do 150*C. Podkręcić temperaturę do 180*C. Piec 35 min w takiej temperaturze, a następnie zmniejszyć na 160* i piec jeszcze 15 min. Po wyjęciu chleb posmarowac wodą i wystudzić na kratce.
Powodzenia i smacznego
No comments:
Post a Comment