W naszej rodzinie używane są dwa bardzo popularne dania na Tłusty Czwartek to: faworki i pączki
Poniżej podaję sprawdzony przeze mnie przepis na faworki.
Składniki:
3 szkl mąki pszennej
3/4 szkl cukru pudru do posypania
5 żółtek jaj
10 dag gęstej śmietany
1,5 łyżki masła
2 łyżki spirytusu/octu
olej do smażenia
Przygotowanie:
żółtka z cukrem utrzeć do białości, dodać śmietanę i mieszając dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz spirytus. Zagnieść z mąką. Zagniecione ciasto bić wałkiem około 10 min., aż do uzyskania jedwabistej konsystencji. Rozwałkować, pociąć na kawałki, uformować faworki. Smażyć na gorącym oleju z obu stron. Po odsączeniu obsypać cukrem pudrem.
Uwierzcie mi, są pyszne.
No comments:
Post a Comment