Thursday, May 26, 2016

Różowe ufoludki

Wczoraj zorganizowaliśmy z klasą sprzedaż ciast domowej roboty. Powstanowiłam zrobić różowe ufoludki. Każdy był inny, ponieważ udekorowałam je jadalnymi oczkami. Niektóre miały po jednym oku, niektóre po dwa, a jeden nawet cztery. Naprawdę wyglądały jak nie z tej Ziemi!

Sprzedaż ciast okazała się wielkim sukcesem. Moje ufoludki sprzedały się na pniu. Odniosły większy sukces niż wafle. W trzy minuty nie było już ani jednego. Zebrane pieniądze przekazaliśmy dla WWF.






Przepis na 15 ufoludków:



składniki:


  • ciasto
  • 200g czekolady (czarna, mleczna, biała)
  • polewa
  • dekoracja (oczka, kolorowe sprinckes, jadalne diamenty, itd.)
  • patyczki na lizaki
jak:

  1. zrób ciasto i pokrusz na małe kawalki
  2. roztóp czekoladę (w mikrowali lub nad gotującą woda) i polej na pokruszone ciasto
  3. wymieszaj ciasto z czekoladą na gęstą masę (by zrobic kulki)
  4. zrób nie duże kólki z masy (15)
  5. włóż do lodówki na 10-15 min.
  6. roztóp polewe (w mikrowali lub nad woda)
  7. wyjmij kólki z lodówki i ugniataj je by były stabilne
  8. włóż patyki na lizaki w kólki
  9. włóż kólki w polewę (nie za grubo) i podekorój jak chcesz
  10. poczekaj 2-3 godziny by polewa ztwardniała (lub włóż do lodówki) i będą gotowe do jedzenia
SMACZNEGO!

No comments:

Post a Comment