Wednesday, December 14, 2016

Pierogi

Znalezione obrazy dla zapytania pierogi
Pierogi – potrawa wykonana z ciasta gotowanegopieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, uprzednio cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. Pierogi gotowane niekiedy (np. dzień po sporządzeniu) podaje się po dodatkowym podsmażeniu. Są tradycyjną polską potrawą.
Typowe pierogi nadziewane są: mięsemowocami sezonowymi, takimi jak jagodytruskawki itp., słodkim twarogiem lub kiszoną kapustą z grzybami (typowa potrawa wigilijna). Pierogi ruskie są z twarogiem i ziemniakami.
Lubię najbardziej pierogi z mięsem. Podobało mi się jak pojechaliśmy je zrobić, bo wcześniej nigdy ich nie robiłem. Podczas lepienia ciasta miałem ręce w mące i całe mi się kleiły. Nadzienie było łatwo włożyć, ale czasami nabierałem za dużo. Zaklejanie pierogów to bułka z masłem. Smakowały mi bardzo. Wycieczka była długa, ale bardzo fajna.
 Znalezione obrazy dla zapytania pierogi z mięsem
Tak wyglądają pierogi z mięsem od środka.
 Znalezione obrazy dla zapytania pierogi ruskie
A to są pierogi ruskie ze środka.

No comments:

Post a Comment