Pierogi –
potrawa wykonana z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu,
uprzednio cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami.
Pierogi gotowane niekiedy (np. dzień po sporządzeniu) podaje się po dodatkowym
podsmażeniu. Są tradycyjną polską potrawą.
Typowe pierogi nadziewane są: mięsem, owocami sezonowymi, takimi jak jagody, truskawki itp., słodkim twarogiem lub kiszoną kapustą z grzybami (typowa potrawa wigilijna). Pierogi ruskie są z
twarogiem i ziemniakami.
Lubię najbardziej
pierogi z mięsem. Podobało mi się jak pojechaliśmy je zrobić, bo wcześniej nigdy ich nie robiłem. Podczas lepienia ciasta miałem ręce w mące i całe mi się
kleiły. Nadzienie było łatwo włożyć, ale czasami nabierałem za dużo. Zaklejanie
pierogów to bułka z masłem. Smakowały mi bardzo. Wycieczka była długa, ale
bardzo fajna.
Tak wyglądają pierogi
z mięsem od środka.
A to są pierogi ruskie
ze środka.
No comments:
Post a Comment